ABCAT Houtrookfilter

Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De ABCAT houtrookfilter

  • Zorgt tot 96% vermindering van schadelijke stoffen
  • Zorgt dat er geen stankoverlas is
  • Gaat tot wel 20 stookseizoenen mee
  • Gemakkelijk te monteren
  • Makkelijk onderhoud

DE abcat houtrookfilter is gemaakt om de rookgassen uit schoorsteenkanalen van houtkachels te verminderen. De ABCAT wordt direct achter de stookinstallatie, als kachelpijp geplaatst. De ABCAT® bevat een edelmetaal katalysator en is in zijn geheel uit staal vervaardigd.

Werking Het filter in de ABCAT® bestaat uit een palladium (edelmetaal) katalysator. Het katalysatormateriaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen zoals koolwater- stofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft temperatuur (circa 350°C) en zuurstof uit de houtrook nodig. Vanaf deze temperatuur worden verbindingen gekraakt en vlamloos naverbrand (katalytisch geoxideerd). De ABCAT® wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst. De temperatuur van de houtrook moet voor een optimale werking van de katalysator een temperatuur vanaf circa 300 °C hebben.

De ABCAT® dient zo dicht als mogelijk bij de kachel gemonteerd worden. Alleen dan kan de temperatuur in de ABCAT® worden bereikt en gehandhaafd die nodig is voor de katalytische naverbranding in de katalysatormodule. Hiervoor moet het eerste stuk rookgasafvoerpijp na de kachel of ketel worden vervangen door het pijpstuk met de ABCAT®.