Blog

 1. Veilig en gezond je huis verwarmen

  Veilig en gezond je huis verwarmen

  Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

  Wat is een schoorsteenbrand?

  Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt...

  Lees meer »
 2. Vervangen van kachel koord

  Vervangen van kachel koord

  Wat is kachelkoord?

  Kachelkoord, ook bekend als afdichtingskoord, is een speciaal type koord dat wordt gebruikt om luchtdichte afdichtingen te creëren in verschillende onderdelen van een houtkachel. Het is meestal gemaakt van hittebestendige materialen zoals glasvezel, keramische vezels of basaltvezels. Het kachelkoord wordt gebruikt om openingen af te dichten en te voorkomen dat lucht ongewenst de kachel binnendringt. Dit is belangrijk voor een goede en efficiënte verbranding, omdat een luchtdichte afdichting ervoor zorgt dat de luchttoevoer naar de verbrandingskamer goed geregeld kan worden.

  Het kachelkoord kan worden gebruikt in verschillende onderdelen van een kachel, zoals de deur, aslade, deksel of rookkanaalaansluitingen. Het zorgt voor een goede afdichting tussen deze onderdelen en voorkomt dat er valse lucht wordt aangezogen.

  Het kachelkoord is verkrijgbaar i...

  Lees meer »
 3. Mag ik zelf mijn schoorsteen vegen?

  Mag ik zelf mijn schoorsteen vegen?

  In Nederland zijn er geen wettelijke verplichtingen omtrent het vegen van de schoorsteen.. Toch is het verstandig om dit ieder jaar te doen. Het verkleint de kans op een schoorsteenbrand namelijk aanzienlijk. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat aanslag in de schoorsteen vlam vat. Deze aanslag ontstaat bijvoorbeeld door nat of rot hout, waardoor de kachel gaat smoren en er een laagje onverbrande brandstofdeeltjes in het rookkanaal achterblijft. Door de hitte van de kachel kan deze aanslag vlam vatten.

  Maar de schoorsteen vegen, mag je dat zelf doen en hoe ga je daarbij te werk? Of laat je het werk beter over aan een professional? Afhankelijk van je verzekering kan het wel geëist worden om je schoorsteen te vegen. Voor de verzekering heb je dan een schriftelijk bewijs nodig dat de schoorsteen geschikt is voor de toepassing.

  Omdat je niet verbonden bent aan wettelijke verplichtingen ben je vrij om de schouw te laten reinigen door wie je wil. Je kan een professionele...

  Lees meer »
 4. Flexibele kachelpijp handleiding

  Flexibele kachelpijp installatie handleiding

  In het volgende artikel leggen wij u uit hoe u flexibele buizen moet monteren en waarmee u rekening moet houden.

  ...

  Lees meer »
 5. Dikwandige kachelpijp

  dikwandige kachelpijp installatie

  In de ruimte waar de kachel staat word vaak een dikwandige stalen kachelpijp geplaatst. 

  Dikwandige kachelpijpen zijn van staal en hebben een wanddikte van 2MM. 

  Een buis van een meter weegt al snel 8 KG, houd er dus rekening mee dat deze buizen een behoorlijk zwaar kunnen zijn. Door het gewicht zijn er geen klembanden nodig.

  De dikwandige kachpijpen kunnen aan de vrouwelijke kant op maat geslepen worden.

  U dient met de dikwandige kachelpijp tenminste 20cm afstand te handhaven tot brandbaar materiaal.

  Een dikwandige kachelpijp is voor montage in de ruimte daar waar de kachel staat, deze mag dus niet gebruikt worden als dubbelwandige kachelpijp.

  ...

  Lees meer »
 6. Kachelruit wordt snel vies

  Kachelruit wordt snel vies

  Heeft u last van een kachelruit dat snel vies word?

  In het volgende artikel leggen wij u uit hoe dit komt en wat u hier tegen kunt doen...

  Lees meer »
 7. Wat is schoorsteen trek?

  Wat is schoorsteen trek?

  Bij houtkachels en andere rookgasafvoeren wordt er vaak gesproken over de trek van een schoorsteen. Maar wat is nou precies 'trek' van een kachelpijp. 

  In het volgende blog leggen wij u dat precies uit

  ...

  Lees meer »
 8. installatie handleiding

  Dubbelwandige kachelpijp installatie handleiding

  In het volgende artikel leggen wij u uit hoe u een dubbelwandige kachelpijp dient te monteren en wat de belangrijkste regels zijn.

  ...

  Lees meer »
 9. De beste tips tegen te weinig trek

  De beste tips tegen te weinig trek

  Heeft u last van een ruit dat snel vies wordt, slaat de rook wel eens terug in de kamer als u het deurtje van de kachel open doet, of gaat het vuur moeizaam aan? 

  Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat u last heeft van een slechte trek in uw rookkanaal. In het volgende artikel leggen wij u uit wat u kunt doen tegen te weinig trek.

  ...

  Lees meer »