Blog

 1. Wat te doen bij stookoverlast?

  vuur houtkachel stook overlast

  Stookoverlast kan een bron van ergernis zijn voor zowel individuen als hele gemeenschappen. Of het nu gaat om een naburige open haard die continu rook uitstoot of een houtkachel die zorgt voor onaangename geuren, het is belangrijk om te weten hoe je met deze situaties om moet gaan. In dit artikel delen we praktische tips en richtlijnen over wat te doen bij stookoverlast. Of je nu degene bent die overlast ervaart of degene die verantwoordelijk is voor de overlast, deze gids biedt waardevolle inzichten om een oplossing te vinden en een harmonieuze omgeving te behouden.

  6 waardevolle tips om stookoverlast aan te pakken:

  1. Kies de juiste brandstof: Gebruik alleen schoon en droog hout als brandstof voor je houtkachel of open haard. Vochtig hout veroorzaakt meer rook en kan onvolledig verbranden, wat resulteert in een onaangename geur. Kies bij voorkeur voor hardhout, zoals eiken of beuken, omdat dit langzamer brandt en meer warmte produceert...
  Lees meer »
 2. Wanneer moet je een dubbelwandige kachelpijp gebruiken?

  Wanneer moet je een dubbelwandige kachelpijp gebruiken?

  Wanneer moet je een dubbelwandige kachelpijp gebruiken?

  Een goed functionerend rookkanaal is essentieel voor de veiligheid en efficiëntie van je houtkachel of open haard. Een belangrijk onderdeel van het rookkanaal is de kachelpijp. Bij het kiezen van een kachelpijp is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de algehele veiligheid, het type brandstof en de installatieomgeving. In dit artikel zullen we ons concentreren op het gebruik van dubbelwandige kachelpijpen en in welke situaties deze de beste keuze zijn. Lees verder om meer te ontdekken over de voordelen en toepassingen van dubbelwandige kachelpijpen.

  Wat is een dubbelwandige kachelpijp? 

  Een dubbelwandige kachelpijp bestaat uit twee buizen: een binnenbuis en een buitenbuis. Tussen deze...

  Lees meer »
 3. Soms zeggen beelden meer dan duizend woorden!

  Soms zeggen beelden meer dan duizend woorden!

  We zijn verhuisd!

  Sinds februari '23 zijn we verhuisd naar onze nieuwe locatie aan de Wattstraat 92 in Zwijndrecht.

  Makkelijk bereikbaar, slecht 1 minuut rijden vanaf afslag 23 van de A16. 10km ten zuiden van Rotterdam en slechts 20 minuten rijden vanaf de Belgische grens. Lekker makkelijk toch?

  Ons nieuwe bedrijfspand heeft een magazijn van 1200m2 en een hoogte van 8,5 meter.  Nu kunnen we je nog beter van dienst zijn dan we al deden met ons uitgebreid assortiment en grote voorraad aan houtkachels en kachelpijpen.

  Wij hebben voor u topkwaliteit kachels, dubbelwandige kachelpijpen en enkelwandige kachelpijpen tegen de laagste prijzen. Niet voor niets is Goedkoopstekachelpijpen.nl de nummer één kachelpijpen verkoper van Nederland. Door groot in te kopen en dankzij goede afspraken met onze leveranciers kunnen wij altijd de beste...

  Lees meer »
 4. Veilig en gezond je huis verwarmen

  Branden volgens de Zwitsere methode

  Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

  Wat is een schoorsteenbrand?

  Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout...

  Lees meer »
 5. Mag ik zelf mijn schoorsteen vegen?

  schoorsteen vegen

  Zelf schoorsteen reinigen

  In Nederland zijn er geen wettelijke verplichtingen omtrent het vegen van de schoorsteen.. Toch is het verstandig om dit ieder jaar te doen. Het verkleint de kans op een schoorsteenbrand namelijk aanzienlijk. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat aanslag in de schoorsteen vlam vat. Deze aanslag ontstaat bijvoorbeeld door nat of rot hout, waardoor de kachel gaat smoren en er een laagje onverbrande brandstofdeeltjes in het rookkanaal achterblijft. Door de hitte van de kachel kan deze aanslag vlam vatten.

  Maar de schoorsteen vegen, mag je dat zelf doen en hoe ga je daarbij te werk? Of laat je het werk beter over aan een professional? Afhankelijk van je verzekering kan het wel geëist worden om je schoorsteen te vegen. Voor de verzekering heb je dan een schriftelijk bewijs nodig dat de schoorsteen geschikt is voor de toepassing.

  Omdat je niet verbonden bent aan wettelijke verplichtingen ben je vrij om de schouw te laten reinigen...

  Lees meer »
 6. Hoe vervang ik mijn kachelkoord?

  Hoe vervang ik mijn kachelkoord?

  Wat is kachelkoord?

  Kachelkoord, ook bekend als afdichtingskoord, is een speciaal type koord dat wordt gebruikt om luchtdichte afdichtingen te creëren in verschillende onderdelen van een houtkachel. Het is meestal gemaakt van hittebestendige materialen zoals glasvezel, keramische vezels of basaltvezels. Het kachelkoord wordt gebruikt om openingen af te dichten en te voorkomen dat lucht ongewenst de kachel binnendringt. Dit is belangrijk voor een goede en efficiënte verbranding, omdat een luchtdichte afdichting ervoor zorgt dat de luchttoevoer naar de verbrandingskamer goed geregeld kan worden.

  Het kachelkoord kan worden gebruikt in verschillende onderdelen van een kachel, zoals de deur, aslade, deksel of rookkanaalaansluitingen. Het zorgt voor een goede afdichting tussen deze onderdelen en voorkomt dat er valse lucht wordt aangezogen.

  Het kachelkoord is verkrijgbaar in...

  Lees meer »
 7. Kachelruit wordt snel vies

  Kachelruit wordt snel vies

  Heeft u last van een kachelruit dat snel vies word?

  In het volgende artikel leggen wij u uit hoe dit komt en wat u hier tegen kunt doen...

  Lees meer »
 8. Dikwandige kachelpijp

  dikwandige kachelpijp installatie

  In de ruimte waar de kachel staat word vaak een dikwandige stalen kachelpijp geplaatst. 

  Dikwandige kachelpijpen zijn van staal en hebben een wanddikte van 2MM. 

  Een buis van een meter weegt al snel 8 KG, houd er dus rekening mee dat deze buizen een behoorlijk zwaar kunnen zijn. Door het gewicht zijn er geen klembanden nodig.

  De dikwandige kachpijpen kunnen aan de vrouwelijke kant op maat geslepen worden.

  U dient met de dikwandige kachelpijp tenminste 20cm afstand te handhaven tot brandbaar materiaal.

  Een dikwandige kachelpijp is voor montage in de ruimte daar waar de kachel staat, deze mag dus niet gebruikt worden als dubbelwandige kachelpijp.

  ...

  Lees meer »
 9. Flexibele kachelpijp handleiding

  Flexibele kachelpijp installatie handleiding

  In het volgende artikel leggen wij u uit hoe u flexibele buizen moet monteren en waarmee u rekening moet houden.

  ...

  Lees meer »
 10. Wat is schoorsteen trek?

  Wat is schoorsteen trek?

  Bij houtkachels en andere rookgasafvoeren wordt er vaak gesproken over de trek van een schoorsteen. Maar wat is nou precies 'trek' van een kachelpijp. 

  In het volgende blog leggen wij u dat precies uit

  ...

  Lees meer »
Pagina