Hoe moet een dikwandige kachelpijp geïnstalleerd worden?

In de ruimte waar de kachel staat word vaak een dikwandige stalen kachelpijp geplaatst. 

Dikwandige kachelpijpen zijn van staal en hebben een wanddikte van 2MM. 

Een buis van een meter weegt al snel 8 KG, houd er dus rekening mee dat deze buizen een behoorlijk zwaar kunnen zijn. Door het gewicht zijn er geen klembanden nodig.

De dikwandige kachpijpen kunnen aan de vrouwelijke kant op maat geslepen worden.

U dient met de dikwandige kachelpijp tenminste 20cm afstand te handhaven tot brandbaar materiaal.

Een dikwandige kachelpijp is voor montage in de ruimte daar waar de kachel staat, deze mag dus niet gebruikt worden als dubbelwandige kachelpijp.

Monteren kachelpijp

Een kachelpijp dient afwaterend gemonteerd te worden (De smalle kant naar beneden) Als een kachelpijp afkoeld kan er condensvorming ontstaan in het kanaal. Dit condens neemt veel roet en teer mee in zijn weg naar beneden. Hierom is het heel belangrijk dat een kachelpijp afwaterend gemonteerd word. Het is dus de bedoeling dat het condens in de kachel terecht komt. 

Het lijkt misschien tegenstrijdig om een kachelpijp met de smalle kant naar beneden te monteren, maar dat is het niet. De rookgasafvoeren kiezen de makkelijkste weg naar buiten, dus gaat niet door kleine gaatjes heen. Wanneer u het deurtje van de kachel open doet komt er ook geen rook de kamer binnen.

Maat kachelpijp 

De maten die aangegeven staan bij de dikwandige pijpen zijn de binnenmaten. De uitwendige maat van de versmalde (Spie) kant is de binnenmaat van de normale kachelbuis.

Voorbeeld: Wanneer u een dikwandige kachelpijp met diamter 150mm heeft, dan is de binnenmaat van de pijp 150mm en de smalle kant daar is de buitenmaat 150mm van.

Aansluiting op kachel

Om een dikwandige kachelpijp aan te sluiten op uw kacheluitlaat, is het belangrijk na te gaan wat de exacte binnen- en buitendiameter van de kacheluitlaat is.

U weet nu dat een kachelpijp afwaterend gemonteerd moet worden, dit betekend dus dat de kachelpijp IN de kacheluitlaat moet vallen.

Als de kachelpijp niet in de uitlaat van de kachelpijp past, dan moet deze eroverheen geplaatst worden. Wij verkopen verloopstukken met aan beide kanten een MOF, in dit verloopstuk zit een condensring waardoor het systeem alsnog afwaterend gemonteerd word.

Voorbeeld: Kachelpijp met condensring 150MM

Voorbeeld aansluiting kachel

        

Op de eerste foto ziet u een kachelpijp met een spie kant die gelijk is aan de diameter van de kachel, hierdoor kan de kachelpijp niet aangesloten worden op de kachel. Op de tweede foto is een kachelpijp met condensring geplaatst, dit is een pijp zonder versmalde kant. Door de ring binnen in de pijp valt het condenswater alsnog in de kachel.

Hieronder ziet u een foto met de doorsnee van een dikwandige kachelpijp met condensring, om u een beeld te geven hoe de kachelpijp werkt.